top of page
Zoeken

Toepassen van data analyse bij (kleine) ondernemingen

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2022

Data analyse kan is niet alleen bedoeld voor grote bedrijven. Kleine bedrijven kunnen ook profiteren van data analyse om er beter van te worden. Data is tegenwoordig niet meer weg te denken. Gezien data ons lievelingsvakgebied is, willen wij hier graag wat over schrijven. De huidige technologieën die er zijn, zorgen ervoor dat alle ruwe data omgezet kan worden in bedrijfsinformatie. Vanwege de effectiviteit van data analyse, zijn zelfs de ondernemers die het minste affiniteit hiermee hebben, erg naar benieuwd. Uit eerder onderzoek blijkt dat bedrijven die data analyse toepassen, gemiddeld 15% meer omzet genereren. Op een gemiddelde economische groei van 2 a 3% per jaar is het dus zeker aantrekkelijk om hier eens over na te denken.


financieel advies rotterdam

Dit artikel bestaat uit de volgende vragen behandeld:

Wat is big data?

Waarom is big data en data analyse belangrijk voor ondernemingen?

Hoe kan je als onderneming big data en data analyse toepassen?

Hoe analyseer je de gegevens en maak je er bruikbare informatie van?

Hoe presenteer je de informatie om beslissingen te kunnen nemen?


Wat is big data

Laten we dit vage begrip eens omschrijven door het te reflecteren op de ondernemerswereld. Dit is de term die wordt gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te beschrijven die een bedrijf creëert die onderdeel van zijn normale operationele procedures. Deze gegevens worden gecategoriseerd en gestructureerd opgeslagen zodat de eenvoudig doorzoekbaar zijn. Dit wordt gestructureerde data genoemd en is vaak te vinden in de meeste databases. Gegevens kunnen ook bestaat uit ongestructureerde data. Deze worden in de ongestructureerde vorm opgeslagen als ze moeilijk te verwerken, te verzamelen of te interpreteren zijn.


Zie gestructureerde data als een nette tabel met alle gevulde cellen, en zie ongestructureerde data als data die te vinden is in mailverkeer. De uitdaging is juist om al deze data om te kunnen zetten in bruikbare informatie.


Waarom is big data en data analyse belangrijk voor ondernemingen?

Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom big data en data analyse gebruikt kunnen worden om een voorsprong te krijgen in de markt, bijvoorbeeld:

  • verlagen van de kosten;

  • efficiëntie verhogen in het proces;

  • identificeer zwakke punten en fouten in het proces. Waar zitten in het proces de knelpunten en kunnen deze opgelost worden;

  • analyseren van het gedrag van klanten. In welke producten hebben de klanten interesse, waar klikken ze op, wie is de klant, etc.;

  • analyse van het product. Door het gedrag van klanten te volgen, kan je beter begrijpen welke artikelen goed verkopen en welke niet. Deze informatie kan de onderneming gebruiken wanneer in de toekomst de voorraad wordt aangevuld;

  • prijsstrategieën optimaliseren;

  • vergelijken met andere bedrijven die in dezelfde markt opereren.

Simpelweg leidt data analyse tot doordachte beslissingen die iedere onderneming kan toepassen. Beslissingen kunnen genomen worden op zowel historische als toekomstige data. Vooral voor kleine ondernemers is dit ook een interessant onderwerp. Kleine ondernemers hebben doorgaans minder middelen om te gebruiken. Gericht de beschikbare middelen inzetten zal zeker een bijdrage leveren aan het generen van meer omzet.


Hoe kan je als onderneming big data en data analyse toepassen?

Bijna 51% van de ondernemers is van mening dat big data-analyse een must is, maar slechts 19% voert data-analyses uit. Dit is natuurlijk erg zonde.


Data analyse kan ondernemers van helpen hun doelen te bereiken. Veel ondernemers zijn van mening dat ze geen tijd hebben om analyses bij te houden. De basis is echter eenvoudiger dan men denkt. De meeste ondernemers hebben waarschijnlijk al voldoende data beschikbaar om te starten met big data en data analytics. Denk bijvoorbeeld aan de database die in SQL is opgenomen. Het benaderen en analyseren van deze gegevens is een mooie start.


Men denkt dat data analyse een dure investering is. Dit is niet waar. Veel analysetools zijn zelfs gratis. Tools die bijvoorbeeld al beschikbaar zijn in de social mediaplatforms of simpelweg Excel.


Hoe analyseer je de gegevens en maak je er bruikbare informatie van?

Er is een reden waarom het "big data" wordt genoemd: bij data analyse wordt een enorme hoeveelheid informatie geëvalueerd. Daarom is het essentieel om de juiste tools en methoden te gebruiken voor data analyses zodat alle gegevens omgezet kunnen worden in informatie.


Om te beginnen is het van belang om te begrijpen waarom bepaalde patronen worden veroorzaakt in de data. Een praktische analyse is dan ook noodzakelijk. Het is verder nog belangrijker om te weten waarom bepaalde patronen voorkomen. Het begrijpen van de patronen kan dienen als informatie om te reageren op de toekomst. Door verbanden te zoeken, oorzaak gevolg relaties te leggen en kansen op te sporen, geeft data analyse input om organisatiedoelstellingen te realiseren.


Hoe presenteer je de informatie om uiteindelijk beslissingen te kunnen nemen?

Nadat alle gegevens zijn geanalyseerd, is het een kunst om deze data inzichtelijk te krijgen, zodat in een opslag gezien kan worden wat er speelt. Vertrouwde tools zoals Excel en PowerPoint kunnen eerste stappen bieden. Voor de wat gevorderde ondernemers is het zeker een aanrader om te denken aan een PowerBI of Tableau. Door gebruik te maken van dit soort tools wordt de informatie beter leesbaar, visueel en aantrekkelijker. Aan de hand hiervan kunnen ondernemingsbeslissingen verricht worden en waar mogelijk kan de strategie worden bijgestuurd.


Tot slot

Wanneer mensen sneller toegang hebben tot informatie en gegevens gemakkelijker te begrijpen zijn, kan de kloof tussen inzicht en actie wegsmelten. Het gaat om de juiste combinatie van kunst en wetenschap. Door een cultuur te ontwikkelen die analytics centraal stelt in de dagelijkse bedrijfsvoering, kunnen bedrijven de balans bereiken die ze nodig hebben.


In dit artikel hebben wij beschreven waarom big data en data analyse een toegevoegde waarde zijn voor alle type ondernemingen. Deel dit artikel via social media om nog meer mensen ervan op de hoogte te stellen.


Frequent posten wij artikelen over allerlei zakelijke onderwerpen. Benieuwd wat er tussen staat? Klik dan hier. Kom je er na het lezen van dit artikel nog steeds niet uit of zie je boom door bos niet meer? Onze specialisten staan klaar om met jou in contact te komen. Klik hier om met ons in contact te komen.


Disclaimer

Met dit artikel willen wij je zo goed mogelijk geïnformeerd houden. Hoewel uiterste zorg is besteed aan de inhoud van dit artikel, aanvaardt de schrijver noch Finance Insider enige aansprakelijkheid voor onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen hiervan. Ontdek meer over onze diensten.
257 weergaven
bottom of page